Crooijmans ICT

Nationale check je wachtwoorden-dag

Nieuws

Nationale check je wachtwoorden-check

Tweakers heeft het voortouw genomen om 24 november uit te roepen tot de Nationale Check Je Wachtwoorden-dag. Het initiatief wordt gesteund door onder meer het Openbaar Ministerie en is gezien recente voorbeelden helaas hard nodig.

Vaak zien we dat kwaadwillenden bij bedrijven en organisaties binnenkomen met een gelekt wachtwoord. Soms zijn die wachtwoorden belachelijk eenvoudig, zoals Welkom2020

Aan de andere kant heb je als gebruiker steeds meer wachtwoorden nodig en probeer die allemaal maar eens uniek te maken én te onthouden. 

Tips

Maak je wachtwoorden niet te makkelijk en gebruik geen persoonlijke informatie zoals geboortedata of namen van kinderen of huisdieren.

Gebruik unieke wachtwoorden, dus nooit hetzelfde wachtwoord voor meer accounts.

Gebruik een lang wachtwoord. Dit is moeilijker te kraken dan een kort wachtwoord. 

Wijzig regelmatig je wachtwoorden. 

Maak gebruik van meervoudige authenticatie, ook wel two factor authentication genoemd. Daarbij moet je naast je wachtwoord ook een steeds wisselende code opgeven. Microsoft maar ook Google heeft daarvoor een Authenticator die je op je telefoon installeert. 

Gebruik een wachtwoordkluis voor het beheren en aanmaken van je wachtwoorden. Voordeel is dat deze ook zeer complexe wachtwoorden automatisch voor je kan invullen. Schrijf geen wachtwoorden op briefjes. Plak zeker geen wachtwoorden op de monitor! Je schrijft je pincode ook niet op je bankpas. 

Recente berichten